Veiligheid
Veiligheid en kwaliteit voor de baby staat bij mij op de eerste plaats bij het creëren van speenkoorden. Te vaak zie ik nog koorden voorbij komen waarvan mijn haar recht gaat staan. Het maken en geven van zulke koorden is leuk maar je spreekt hier over materiaal dat in de handen komt van een baby. Een baby prutst, sabbelt, en wriemelt graag. Daarom is het zo belangrijk dat speenkoorden voldoen aan de juiste kwaliteit en aan de vele veiligheidsnormen.
- Een speenkoord mag niet langer zijn dan 22cm, inclusief de lus, exclusief de clip.
- Dit voorkomt dat het koordje rond de nek van de baby verstrikt kan geraken.
- Daarom is het soms niet altijd mogelijk voor de hele lange namen een mooie gepersonaliseerd koordje te maken. Hoe langer de naam, hoe minder andere kralen er gebruikt worden. Uiteraard doen we altijd ons best om tot een mooi resultaat te komen. Zo hebben we letterkralen van 12mm en van 10mm.
- Ik gebruik zelf altijd een houten clip van 30mm groot én met 3 ventilatiegaatjes in.
- Dit vermindert de kans op verstikking wanneer de clip te diep in de mond geraakt. Mijn ervaring zegt dat babytjes vaak graag sabbelen op de clip..
- Er zijn heel veel verschillende soorten clips in omloop, in de vorm van figuurtjes, of rond zonder gaatjes, plastic, metalen,... Deze mogen gebruikt worden maar ikzelf doe dit niet omdat ik mezelf er niet goed bij voel.
- Het touw waarmee een koordje wordt samengesteld moet minstens 1.5mm dik zijn en moet minstens 2x door elke kraal gaan.
- Dit zorgt voor stevigheid en voorkomt dat de kraal over de knoop wordt geschoven.
- Dit kan er voor zorgen dat het koord in het begin wat stug aanvoelt, maar naarmate het gebruik wordt dit soepeler.
- BELANGRIJK: Maak nooit zelf de knoop los om het koord wat soepeler te maken. Hierdoor kan het koord langer worden dan zijn maximum lengte. Ook wanneer er teveel wrijving is tussen de kralen en het koord kan het koord gaan rafelen en uiteindelijk breken.
- Ik gebruik steeds de brandtechniek om mijn koorden te knopen. Dit houdt in dat de uiteinden aan elkaar gesmolten worden en daardoor niet kunnen lossen. Het touw gaat op die manier automatisch 2x door iedere kraal.
- Net boven de clip zit er nog een extra veiligheidsknoop (weggewerkt in de kraal) voor het geval dat het touw toch ergens zou breken. Op die manier kunnen de kralen niet loskomen van het koord, wat het gevaar voor inslikkingsgevaar minimaliseert.
- Belangrijk!
- Regelmatig controleren op loszittende knopen of kralen!!!
- Belangrijk!
- Dit zorgt voor stevigheid en voorkomt dat de kraal over de knoop wordt geschoven.
- Het speenkoord wordt steeds gebruikt onder toezicht van een volwassene en wordt NOOIT meegegeven bij het slapen!
- Een speenkoord is geen bijtspeelgoed maar omdat we allemaal weten dat kleine kinderen alles graag in de mond steken kies ik ervoor om volledig met siliconen kralen te werken (op de newborn koordjes na).
- Ik zie bijvoorbeeld speenkoorden voorbijkomen waarvan de naam gevormd is met kleine acrylletterkralen. Ik raad dit zelf ten zeerste af, want deze kunnen breken wanneer er op gebeten wordt (verstikkingsgevaar!). Dit is geen wettelijk maar wel een persoonlijk advies.
- Houten en gehaakte kralen zijn heel erg mooi maar zijn minder gemakkelijk te onderhouden en proper te houden qua hygiëne.
- Soms zie ik houten knoopjes verwerkt in het speenkoord. Ook dit raad ik af, omdat deze kunnen breken.
Hygiëne
- Afspoelen met water en gebruik enkel milde zeep. Nadien goed afdrogen of laat drogen aan de lucht. Gebruik van een vochtig doekje kan ook.
- De siliconen kralen niet uitkoken.
- Houten speeltjes afwassen met vochtige doek. Niet laten weken in water.
- De speenkoorden en bijtringen zijn NIET vaatwasbestendig!
Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele ongelukken die ontstaan bij het gebruik van onze producten.