Waar let je op als je een speenkoord koopt?

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 10:15

Er is een baby'tje geboren in jouw omgeving en je weet al exact welk kraamcadeautje je wilt geven op die babyborrel. Een speenkoord met naam, gepersonaliseerd naar het geboortekaartje. Hoe leuk en persoonlijk is dat niet? Maar hoe weet je nu precies of je wel een veilig en kwaliteitsvol speenkoord in de handen van het kind geeft?

 

Een mooi speenkoord is superhandig om het tutje niet steeds te verliezen en leuk als babyaccessoire maar het moet in de eerste plaats veilig zijn. Er zijn een heleboel regels waaraan een speenkoord moet voldoen alvorens het verkocht mag worden. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten wanneer je een speenkoord laat maken of online aankoopt. Jammer genoeg staat het internet vol met speenkoorden die niet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen en daarom geef ik hieronder 3 regels die je gemakkelijk zelf kan controleren en die ikzelf onontbeerlijk nastreef.

 

1. De lengte

Wist je dat een speenkoord een maximale lengte heeft? Deze bedraagt 22cm, exclusief de clip en inclusief de lus. Het totale plaatje mag dus maximum 27cm zijn. Elk koord dat langer is, wordt als onveilig gezien. Wanneer een koord langer is dat de maximumlengte kan deze verstrikt geraken rond de nek van het kind, wat de kans op verstikkingsgevaar drastisch verhoogt. En dat willen we toch wel ten aller tijden vermijden zeker? 

 

2. Het touw

Er mogen allerlei soorten touw gebruikt worden als basis van het speenkoord. Dit kan nylon- (mijn favoriet), satijn-, macramé-, .... touw zijn. Maar er is één belangrijke voorwaarde waaraan ze allen moeten voldoen. Ze moeten een dikte hebben van minimum 1,5mm. Wanneer een touw gebruikt wordt dat dunner is kunnen de kralen over de knoop van de lus schuiven en kan het ook gemakkelijker breken. Dit verhoogt  opnieuw het risico op verstikking, ditmaal door het inslikken van de kralen.

 

3. De clip

Je ziet heel veel clips in omloop. Plastic clips, metalen clips, houten of siliconen clip,... Deze mogen gebruikt worden maar of ze allemaal even veilig zijn laat ik even in het midden. Het belangrijkste is dat er ventilatiegaten in de clip verwerkt zitten.  Dit verlaagt opnieuw het risico op verstikking wanneer het kind de clip te ver in de mond steekt. Ikzelf werk altijd met blanco houten clips van 30mm én 3 ventilatiegaten. Blanco zodat er geen verf ervan kan pulveren en hout omdat dat het stevigste en duurzaamste materiaal is (al zijn siliconen clips ook wel aan te raden voor langdurig gebruik). 

 

Mijn grootste advies is dat je kieskeurig bent waar je een speenkoord aankoopt. Zorg ervoor dat de veiligheid van het kind gegarandeerd is. 

Lees zeker ook eens de veiligheidsvoorschriften door op onze website want daar staat nog veel meer informatie over het correct gebruik van een speenkoord. 

 

Veel plezier met de zoektocht naar het mooiste en veiligste speenkoord!

 

Liefs,

Isaline

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.